Herken je dit :
Je maakt maar korte nachten?
Je kan maar niet inslaap vallen?
Je bent meerdere keren in de nacht wakker?
Je staat net zo moe op als dat je naar bed ging?
Eenmaal in bed, ben je ineens klaar wakker?
Dit doen wij:
Je leert optimaal gebruik te maken van je eigen slaapvenster.
Je leert oefeningen waardoor je kan inslapen en / of doorslapen.
Wij gebruiken cognitieve gedragsmethoden, wetenschappelijk bewezen om gedachten die je ‘s nachts wakker houden aan te pakken.
Je leert je energie goed te verdelen en te gebruiken.
Je leert verschillende ontspanningstechnieken.
Je leert tools waarmee je inzicht krijgt het instant houdende hinderlijke slaapgedrag snel te verminderen en veranderen zodat het verdwijnt.
Detailinformatie:
Meer dan een kwart (25,4%) van de vrouwen van 18 tot en met 25 jaar heeft moeite in slaap te komen; bij mannen is dat 19,6%. In slaap komen is voor 19,9% van de vrouwen van 65 jaar of ouder een probleem, tegenover 8% van de mannen.
Beloop:
Korte en lange slaapduur hangt samen met ontstaan ziekten
Zowel een korte als een lange slaapduur verhoogt het risico op het krijgen van een beroerte, depressie, diabetes type II en coronaire hartziekten. Elk uur dat je minder slaapt dan 7 uur verhoogt de kans op een beroerte bijvoorbeeld met 7%. Lang slapen (≥ 8 of 9 uur) verhoogt ook het risico op darmkanker, maar het verlaagt juist de kans op prostaatkanker en eierstokkanker (Lu et al., 2013). Het lagere risico op prostaatkanker en eierstokkanker kan te maken hebben met hormonale veranderingen bij lang slapen (Zhao et al., 2013). Bovenstaande gezondheidsgevolgen van kort en lang slapen zijn aangetoond in prospectieve onderzoeken bij volwassenen met correcties voor mogelijke vertekeningen.
Factoren die slaapproblemen geven:
Heb je nog andere lichamelijke problemen, zoals diabetes of astma? Of heb je meer stress of een (persoonlijk) trauma meegemaakt?
Dit kunnen negatieve gedachten zijn die je kunt hebben over het slapen. Je kunt bijvoorbeeld denken dat het allemaal nooit meer goed gaat komen met slapen.
- Gevoelens, spanningen of emoties
Ongerustheid, angst voor ziekte, bewegingsangst, somberheid en depressie: uw stemming, spanningen en gevoelens spelen een belangrijke rol bij slapen.
Altijd maar door gaan, veel van jezelf eisen, de lat hoog leggen en steeds meer hooi op je vork nemen. Dit kan je slaapgedrag negatief beïnvloeden. Het kan zijn dat de hele dag maar door gaat. Dat je op wisselende tijden werkt of naar bed gaat. Dat je niet elke nacht hetzelfde aantal uren slapen. Sport- en beweeggewoontes kunnen door de moeheid veranderen.
Misschien onderneem je minder of ben je juist overactief om je klachten te verdringen?
Hoeveel last je hebt van je slaapprobleem heeft ook te maken met de situatie in je leefomgeving (gezin) of op je werk. Hoe andere mensen reageren heeft weer invloed op hoe je met de klachten omgaat.
Adviezen:
Afhankelijk van de factoren die bij jou een rol spelen in het ontstaan en aanhouden van de slaapproblemen zal je zelf moeten gaan kijken op welk vlak je een aangrijpingspunt ziet om je slaapgedrag te veranderen en optimaliseren.